Suma ciągu rekurencyjnego
ford: Ciąg (an) dany jest wzorem
{a1 = 0
{a2 = 2
{an=an−1+n
Oblicz sumę 100 początkowych wyrazów tego ciągu
16 lut 02:04
wredulus_pospolitus:
a2 = 2
a3 = 2 + 3
a4 = 2 + 3 + 4
a5 = 2 + 3 + 4 + 5
....
an = 2 + 3 + .... + (n−1) + n
Sn = ....
16 lut 02:17
Mariusz:
a
1=0
a
n=a
n−1+n
A(x)=∑
n=1∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞a
n−1x
n+∑
n=2∞nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+∑
n=1∞nx
n−x
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=1∞xn)= |
| (−1+ |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=1∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
| d | | d | | x | |
| (∑n=1∞nxn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x)2 | |
| | (1−x)2+2x(1−x) | |
∑n=1∞n2xn−1= |
| |
| | (1−x)4 | |
| | −x+x2+2x | |
∑n=1∞n2xn= |
| |
| | (1−x)3 | |
| | x | | 2x | |
∑n=1∞n2xn=− |
| + |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)3 | |
| | x | |
∑n=1∞anxn=x(∑n=1∞anxn)+ |
| −x |
| | (1−x)2 | |
| | x | |
(1−x)(∑n=1∞anxn)= |
| −x |
| | (1−x)2 | |
| | x | | x | |
∑n=1∞anxn= |
| − |
| |
| | (1−x)3 | | 1−x | |
| | n2+n−2 | |
∑n=1∞anxn=∑n=1∞( |
| xn) |
| | 2 | |
S
0=0
S
n=S
n−1+a
n
| d | | d | | 2x | |
| (∑n=1∞(n2+n)xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x)3 | |
| | 2(1−x)3+6x(1−x)2 | |
∑n=1∞(n(n2+n))xn−1= |
| |
| | (1−x)6 | |
| | 2+4x | |
∑n=1∞(n(n2+n))xn−1= |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 2x+4x2 | |
∑n=1∞(n(n2+n))xn= |
| |
| | (1−x)4 | |
| | −4x+4x2+6x | |
∑n=1∞(n(n2+n))xn= |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 4x | | 6x | |
∑n=1∞(n(n2+n))xn=− |
| + |
| |
| | (1−x)3 | | (1−x)4 | |
| | 6x | |
∑n=1∞(n(n2+n)+2(n2+n))xn= |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 6x | |
∑n=1∞(n(n+1)(n+2)xn)= |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 1 | |
S(x)=∑n=1∞ |
| (n(n+1)(n+2)xn)−∑n=1∞(nxn) |
| | 6 | |
16 lut 09:35
ford:
do tej linijki włącznie
∑
n=2∞a
n x
n=x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+∑
n=1∞ nx
n−x
rozumiem
Skąd się nagle wzięło
16 lut 13:27
Mila:
{a
1 = 0,
{a
2 = 2
{a
n=a
n−1+n − równanie niejednorodne
Rozwiązanie jest postaci:
| | 2+n | |
an=a1+∑(k=2 do n)k=0+ |
| *(n−1) ( patrz zapis z 02:17) |
| | 2 | |
| | 1 | |
S100= |
| [∑(n=1 do 100)n2+∑(n=1 do 100)n] −200= |
| | 2 | |
Na sumę kwadratów kolejnych liczb naturalnych jest gotowy wzór i na następną sumę też.
S
100=171600
17 lut 18:31
ford:
No tak, rozbito ciąg na 3 sumy i skorzystano ze wzorów
Dzięki Mila i wredulus
17 lut 18:46
Mariusz:
ford to jest szereg geometryczny
Po jego zróżniczkowaniu otrzymałem tworzącą ciągu b
n=n
po kolejnym zróżniczkowaniu otrzymałem tworzącą ciągu b
n=n
2
Po prostu znałem tworzącą ciągu jedynek
i wiedziałem że po zróżniczkowaniu otrzymam tworzącą ciągu kolejnych liczb naturalnych
a po kolejnym zróżniczkowaniu otrzymam tworzącą ciągu kolejnych kwadratów liczb naturalnych
Zamiast różniczkowania szeregu geometrycznego
można też skorzystać z dwumianu Newtona
Dla ciągu indeksowanego od zera jak tablice w C
| m! | |
| =∑n=0∞(∏k=1m(n+k))qnxn |
| (1−qx)m+1 | |
17 lut 19:08
Mariusz:
No fajnie tylko funkcją tworzącą więcej równań rekurencyjnych rozwiążesz
co pozwoli ci obliczać sumy częściowe większej liczby ciągów
17 lut 19:15
ford:
| | a1 | |
ok, wyjaśniło się − rzeczywiście szereg geometryczny, zadziałałeś wzorem S = |
| , muszę |
| | 1−q | |
sobie dalej to przeanalizować co napisałeś
17 lut 19:48
Mariusz:
ford różniczkowanie miałeś ?
Kreślisz sieczne do krzywej
Sieczne te mają dwa punkty wspólne z krzywą
Sieczne te przecinają się w jednym punkcie
Drugie punkty tych siecznych tworzą ciąg (np xn)
Jeżeli dla każdego ciągu xn odpowiadający mu ciąg
współczynników kierunkowych siecznych (np asn)
dąży do tej samej granicy to ta granica jest współczynnikiem kierunkowym stycznej do funkcji f
Możesz jeszcze zdefiniować funkcję argumentom x przyporządkuje współczynnik kierunkowy
stycznej do funkcji f
Miałeś coś takiego ?
Jak nie to może lepszy będzie dwumian Newtona
17 lut 20:54