matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Własności prawdopodobieństwa
Tytus:
Zdarzenia A i B są jednakowo prawdopodobne, prawdopodobieństwo zdarzenia A∪B jest równe
7
1
, a prawdopodobieństwo zdarzenia A∩B jest równe
. Oblicz prawdopodobieństwo
12
4
zdarzenia A'∪B. Doszedłem do momentu:
7
1
5
2P(A)=
+
, więc P(A)=
12
4
12
oraz P(A'∪B)=1−P(A'∩B) Nie wiem co dalej, pomożecie ?
15 lut 21:44
Mila:
5
P(A)=
12
1
P(A∩B)=
4
5
1
5
3
1
P(A\B)=
−
=
−
=
12
4
12
12
6
1
5
P(A'∪B)=1− P(A|B)=1−
=
6
6
15 lut 22:24
ln:
P(A
'
uB)= P(A
'
)+P(AnB)
15 lut 22:24
Tytus:
Dziękuję
15 lut 22:34