Granica
Hali: Proszę o pomoc,
Granica lim x dąży do 4 (x−4)/(√x +2)
15 lut 20:32
15 lut 20:34
Hali: Ma wyjść 4 właśnie i nie wiem dlaczego
15 lut 20:36
ABC: | | x−4 | |
gdybyś miał |
| to może i wyszłoby tak  |
| | √x−2 | |
15 lut 20:46
Hali: Tak właśnie jest, a nie wiem co robię nie tak nie potrafię znaleźć błędu
15 lut 20:47
ABC: źle wpisałeś nam przykład
15 lut 20:48
janek191:
| | ( √x − 2)*(√x + 2) | |
f(x) = |
| = √x − 2 |
| | √x + 2 | |
więc
lim f(x) = 2 − 2 = 0
x→4
15 lut 20:48
Hali: Dziękuję najmocniej
15 lut 20:50
Leszek: | | x−4 | | ( √x−2)(√x +2) | |
lim |
| = lim |
| = lim ( √x +2) = 4 |
| | √x − 2 | | √x−2 | |
Dla x → 4
15 lut 22:09