polokregi
safasfasf:

Z półokręgów budujemy krzywą. Pierwszy półokrąg ma promień długości r,r > 0 , a promień każdego
| | 2 | |
następnego półokręgu stanowi |
| promienia poprzedniego. Niech n oznacza liczbę półokręgów |
| | 3 | |
tworzących tę krzywą. Udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n długość
krzywej jest mniejsza od 3πr
więc a
1=πr
|q|<1,spełnia założenie
| | πr | |
S= |
| =3πr,co tu jest źle?w takim razie nie jest mniejsza od 3πr a ma być mniejsza |
| | | |
15 lut 19:14
ABC:
ty policzyłeś granicę , a w poleceniu masz "dla dowolnej liczby naturalnej" , dowolnej ale
ustalonej, na przykład 1000
15 lut 19:45