Kwadratowa
Maciess: Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy y=(m+1)x2+2x−4m+1
Nie wiem czy trzeba ale sprawdzam dla m=−1 i wychodzi x0 ujemne więc wywalam z dziedziny m=−1
Δ≥0
Xw>0
Z pierwszego warunku wychodzi mi m∊(−∞,−1)U(−1,3/4>U<0,+∞)
Z drugiego m<−1
Czyli m∊(−∞,−1)
W odpowiedziach mam jeszcze dorzucony przedział (1/4,+∞)
Czy czegoś nie uwzględniam?
15 lut 19:08
Jerzy:
Treści zadania.
15 lut 19:09
Maciess: ... ma przynajmniej jeden pierwiastek dodatni
15 lut 19:21
Maciess: Dobra jestem głupi, już wiem gdzie jest błąd
15 lut 19:34
Jack:
1
o dla m+1=0 (czyli m=−1) mamy funkcje liniowa:
y = 2x−4*(−1)+1 = 2x + 5
sprawdzamy gdzie ma miejsce zerowe
odpada bo ma byc pierwiastek dodatni
2
o dla m+1 ≠ 0
− Δ > 0 i x
1*x
2 < 0 (jeden dodatni, jeden ujemny)
− Δ > 0 i x
1*x
2 > 0 i x
1+x
2 > 0 (oba dodatnie)
to chyba tyle...
15 lut 19:48