Czy istnieje funkcja różnowartościowa odwzorowująca dany zbiór?
craksys: Czy istnieje funkcja różnowartościowa odwzorowująca dany zbiór
X na dany zbiór Y ? Dlaczego?
a) X = (0, 1), Y = (0, 2); b) X = (1, 3), Y = (−1, 4) ;
c) X = (0, 1), Y = R;
kolejne z PWr, mógłby mi ktoś po krótce wyjaśnić o co chodzi ?
15 lut 18:13
Adamm:
Masz wykazać że istnieje (lub nie) funkcja f, z jednego zbioru na drugi, taka, że
f(x) = f(y), to x = y
15 lut 18:17
Bleee:
Oczywiście że tak i oto przykłady (o ile ograniczone do zbioru X):
a) y = 2x
b) y = 5x/2 − 7/2
c) y = ctg(πx)
15 lut 18:44