Reszta z dzielenia wielomianu
Mat: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x5 + ax3 + x2 − 1 przez dwumian x2 − 2 jest
równa 1. Oblicz wartość współczynnika a .
15 lut 18:09
wredulus_pospolitus:
czyli:
W(√2) = 1
W(−√2) = 1
(wystarczy jedno z tych równań)
W(√2) = 4√2 + 2a√2 + 2 − 1 = 1 ⇔ a = −2
Koooniec
15 lut 18:14
wredulus_pospolitus:
kurwa ... źle
15 lut 18:14
ABC: dlaczego źle
15 lut 18:15
wredulus_pospolitus:
W(x) = x5 + ax3 + x2 − 1 = x5 − 2x3 + (a+2)x3 + x2 − 2 + 1 = x3(x2−2) + (a+2)x3 +
(x2−2) + 1 =
= (x2−2)(x3+1) + (a+2)x3 − (a+2)x + (a+2)x + 1 = (x2 − 2)(x3 + (a+2)x + 1) + (a+2)x + 1
skoro R = 1 to .... (a+2) = 0 −> a = −2
15 lut 18:17
wredulus_pospolitus:
nie wiem ... nie myślę teraz w ogóle
15 lut 18:18
ABC: ale tym sposobem:
W(x)=(x2−2)Q(x)+1
W(√2)=1
4√2+a*2√2+2−1=1
a=−2
też wychodzi tak
15 lut 18:19