granice
asg: Mógłby ktoś to rozwiązać?Spróbowałem,przez odwrócenie ułamków i usunięcia minusa w wykładniku i
wyciaganie w liczniku i mianowniku/dzielenie ale mi nie wychodzi...
| | 3n3+5n2+6 | | 2n3−4n+1 | |
lim =( |
| − |
| )−3 |
| | 3n2+1 | | 2n3−1 | |
n−>
∞
15 lut 17:48
Adamm:
dobrze przepisane?
Tutaj granica to 0
15 lut 18:07
asg: pomyłka,przepraszam,powinno być w drugim mianowniku 2n2−1
15 lut 18:18
Adamm:
| 3n3+5n2+o(n2) | | 2n3+o(n2) | |
| − |
| = |
| 3n2+o(n2) | | 2n2+o(n2) | |
| | 6n5+10n4−6n5+o(n2) | | 5 | |
= |
| = |
| +o(1) |
| | 6n4+o(n2) | | 3 | |
| | 5 | | 5 | | 27 | |
limn→∞ ( |
| +o(1))−3 = ( |
| )−3 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 125 | |
15 lut 18:22
asg: oo,dziękuje!
15 lut 18:22
Adamm:
przy drugiej równości już o(n4) w mianowniku i liczniku, oczywiście
15 lut 18:23
asg: a co to te o(n2)?pierwsze raz takie cos widze
15 lut 18:23
Adamm:
o(f(n)) oznacza wyrażenie które dąży do 0 przy podzieleniu przez f(n)
nie chciałem się zbytnio zastanawiać co to są za funkcje, bo to jest nieważne
15 lut 18:24