wielomian
ana: jak podzielic wielomian (x1000+2x6+x3−3):(x5−1) próbuje, ale niestety nie wychodzi może
jakoś najpierw inaczej trzeba to zapisać, tylko nic mi nie przychodzi do głowy ?
15 lut 17:44
Adamm:
długo będziesz go wypisywał
na pewno chcesz go dzielić?
15 lut 17:48
Mila:
Po co chcesz dzielić? Chodzi o resztę?
15 lut 17:49
ana: tak resztę mam wyznaczyć, ale mialam pisemne dzielenie/droga oczywiscie przez mękę i hornera
15 lut 18:18
ana: czyli reszte z pierwiastka tak?
15 lut 18:41
ana: dobrze kombinuje ?
15 lut 19:26
ABC:
miałaś liczby zespolone?
15 lut 19:41
ana: nie, tylko pisemne dzielenie i horner, co najgorsze nie widzę tu możliwości jakoś wzorem to
rozpisać
15 lut 19:55
Adamm:
x1000+2x6+x3−3 ≡ 1+2x+x3−3 = x3+2x−2 (mod x5−1)
x3+2x−2 <− reszta
15 lut 19:59
Mila:
Reszta z dzielenia wielomianu (x(1000)+2x6+x3−3) przez (x5−1)
(x1000+2x6+x3−3)mod(x5−1)
x5=1
(x5)200+2*(x5)*x+x3−3
R(x)=1+2x+x3−3
R(x)=x3+2x−2
15 lut 20:03
ana: Dziękuję ciekawe rozwiązanie choć nie mieliśmy takiego zapisu mod, ale już doczytałam co to
takiego.
15 lut 20:20
15 lut 21:16
Mila:
?
15 lut 21:38
Adamm:
Chyba jest mu po prostu zaimponowałaś swoją metodą
15 lut 21:57