Dowód z liczbą pierwszą
Krzysztof: Nie wiem zupełnie jak się za to zabrać
Pokaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą, to nie istnieje liczba wymierna x taka, że x2 = p.
Czyli √p nie jest liczbą wymierną.
15 lut 17:17
Adamm:
Niech istnieje taka liczba wymierna
x = t/r, (t, r) = 1
t2 = pr2
zatem p|t2, więc p|t, bo p jest pierwsza
t = pk, k całkowite, z definicji podzielności
pk2 = r2
zatem p|r2, więc p|r, znowu, p jest pierwsza
ale (t, r) = 1, więc sprzeczność
15 lut 17:24
Adamm:
To tak samo jakbyś dowodził że √2 nie jest liczbą wymierną
15 lut 17:24
Jack: definicja liczby pierwszej o tym mowi?
15 lut 17:25
Adamm:
@Jack to wymagałoby dowodu, że jeśli
liczba wymierna jest pierwiastkiem pewnej liczby całkowitej,
to też jest ona całkowita
15 lut 17:44