Dowód z indukcji matematycznej
Paweł: Dowód za pomocą indukcji matematycznej:
n
∑ 1/k(k+1) = n/n+1
k=1
15 lut 17:00
Paweł: Poprawiam
n
∑ 1k(k+1) = nn+1
k=1
15 lut 17:01
Adamm:
to przecież nieprawda
15 lut 17:01
Adamm: teraz ma więcej sensu
15 lut 17:02
Paweł: Nie wiem jak postępować gdy jest znak sigmy, tak samo w przykładzie
n
∑ k2 = n(n+1)(2n+1)6
k=1
15 lut 17:03
Adamm:
| | 1 | |
∑k=11 |
| = 1/2, więc wzór działa dla n = 1 |
| | k(k+1) | |
a jeśli dla n∊N
| | 1 | |
∑k=1n |
| = n/(n+1), to |
| | k(k+1) | |
| | 1 | | 1 | | n+1 | |
∑k=1n+1 |
| = n/(n+1)+ |
| = |
| , |
| | k(k+1) | | (n+1)(n+2) | | n+2 | |
Na mocy zasady indukcji matematycznej, twierdzenie jest prawdziwe
dla każdego n∊N
15 lut 17:05
Adamm:
po prostu rozbijasz
∑k=1n+1 an = ∑k=1n an + an+1
dla ∑k=1n an zazwyczaj masz zwartą formę z założenia indukcyjnego,
i wystarczy pododawać
15 lut 17:06
Paweł: Dziękuję bardzo za pomoc, już rozumiem jak to działa
15 lut 17:07