Ile jest pięciocyfrowych liczb parzystych w systemie dziesiętnym?
roman:
Ile jest pięciocyfrowych liczb parzystych w systemie dziesiętnym?
Mam odpowiedzi a (45000), b (50000) oraz c (105)
Ktoś mógłby rozpisać jak to rozwiązać?
15 lut 15:20
Jerzy:
9*10*10*10(0) ostanie zero
9*10*10*10(2) ostatnia cyfra 2
...itd
Razem: 5*9*10*10*10 = 45 000
15 lut 15:24
roman: Rozwiązałem.
Mamy piec pozycji , w ostatniej musi być parzysta, więc mamy 5 (bo 0,2,4,6,8)
Pierwsza nie może być zerem, więc mamy 9 możliwości: 9 5
Pozostałe to 10 możliwości. Wychodzi nam:
9 * 10 * 10 * 10 * 5 = 45 000
15 lut 15:26
roman: O, nie odświeżyłem. Dzięki Jerzy
15 lut 15:26
Jack:
z ciagu arytmetycznego tez mozna
bo mamy ciag 10 000, 10 002, 10 004, ... , 99 996, 99 998
a1 = 10000
an = 99998
r = 2
99998 = 10000 + (n−1) * 2
89998 = 2n − 2
2n = 90000
n = 45000
15 lut 17:08
Eta:
Wszystkich pięciocyfrowych jest 90 000
to parzystych dwa razy mniej
czyli 45 000
15 lut 18:43