Pokazać, że jeśli liczba naturalna m...
craksys: Pokazać, że jeśli liczba naturalna m jest iloczynem dwóch różnych
liczb pierwszych, to √m nie jest liczbą wymierną.
Zadanie z PWr, nie wiem jak się za to zabrać...
15 lut 15:01
Adamm:
x2−m = 0
ma możliwe dodatnie pierwiastki wymierne 1, p, q, m
żadne z nich nie spełnia równania
więc √m jest niewymierne
15 lut 15:18
xD: pierwiastek z jakiejs liczby daje liczbe wymierna,
tylko wtedy gdy liczbe pod pierwiastkiem mozna
zamienic na dowolna liczbe naturalna podniesiona do kwadratu
zatem musialaby zachodzic rownosc
ze iloczyn dwoch liczb pierwszych = jakas liczba do kwadratu
a to z kolei jest sprzeczne z definicja liczby pierwszej
...
tak bym to przedstawil w gimnazjum
15 lut 15:21
Adamm:
22 = 4, nie widzę w tym sprzeczności
dowolną liczbę naturalną podniesioną do kwadratu?
zatem żaden pierwiastek z liczby naturalnej nie jest wymierny,
bo musiałby być równy nieskończonej ilości wartości
15 lut 15:31
xD: co ty mówisz adam
mówię, że
2*5 ≠ 32
iloczyn liczb pierwszych ≠ liczba do kwadratu
15 lut 15:33
Adamm:
Próbuję cię przekonać to lepszego formalizmu/układania zdań
15 lut 15:36
Adamm:
do*
15 lut 15:41
PW: Na poziomie gimnazjum:
Gdyby
| | a | |
gdzie |
| jest nieskracalny i nie jest liczbą naturalną, to |
| | b | |
Ostatnie zdanie jest fałszywe, bo prawa strona jest ułamkiem nieskracalnym różnym od liczby
naturalnej.
Przypuśćmy więc, że
√m = a, a∊N
wówczas
m = a
2
pq = a
2;
lewa strona ma w rozkładzie liczby pierwsze p i q, zatem prawa ma w rozkładzie co najmniej p
2
i q
2:
pq = p
2q
2r, r∊N
1 = pqr,
co jest niemożliwe.
Otrzymane sprzeczności oznaczają, że
√m nie jest liczbą wymierną.
15 lut 16:11
craksys: Dziękuję
15 lut 17:52