Wyrażenia wymierne
bongocat: Jaki związek musi zachodzić między współczynnikami a, b, c, d, by wyrażenie ax + bcx + d
przyjmowało tę samą wartość dla każdej liczby rzeczywistej x ≠ −dc ?
W odpowiedziach jest ad − bc = 0 i c² + d² ≠ 0
Tylko jak do tego dojść?
15 lut 14:22
bongocat: Ktoś coś?
15 lut 15:35
Adamm:
Ciekawe dlaczego przypomina mi to tak bardzo wzór na wyznacznik macierzy 2x2
15 lut 16:33
Adamm:
można to podciągnąć pod równoległość wektorów
15 lut 16:48
bongocat: Okej, ale jak to w końcu rozwiązać, nie brałem jeszcze macierzy ani wektorów, to jest zwykłe
zadanie z wielomianów.
15 lut 17:52
Adamm:
Chodzi o to by licznik był wielokrotnością mianownika
t. j. ax+b było podzielne przez cx+d
ax+b = kcx+kd
skąd
a = kc, b = kd
więc ad−bc = kcd−kcd = 0
15 lut 18:00
ABC: brzydko to można zrobić tak (ładnie nie chce mi się myśleć)
chcesz tożsamości ax+b=p(cx+d) dla pewnego p i wszystkich x
stąd (a−pc)x+(b−pd)=0
stąd a=pc i b=pd
ad=pcd i bc=pdc
ad−bc=0
traktuj to jako szkic, sam posprawdzaj jakie tu założenia muszą być
15 lut 18:03
bongocat: Dzięki
15 lut 18:12
Adamm:
zadanie dla autora
| | anxn+...+a0 | |
kiedy |
| |
| | bnxn+...+b0 | |
b
n2+...+b
02 ≠ 0, jest wielomianem dla b
nx
n+...+b
0 ≠ 0
15 lut 18:15
bongocat: Adamm ale wydaje mi się, że licznik nie musi być wielokrotnością mianownika,
bo jak np. przyjmiemy takie wartości: −2x+23x−3 to też to wyrażenie przyjmuje wartość dla
każdego x ≠ −dc
15 lut 19:14
ABC: | | 2 | |
a (3x−3) razy − |
| to ile to jest?  |
| | 3 | |
15 lut 19:33
bongocat: A to przepraszam, myślałem że jeżeli a jest wielokrotnością b to a = bn, n∊ℤ
15 lut 20:05