obl
Sara: Może mi ktoś pomóc jak rozbiać ten wielomian ?
108X3−18x2−30x−25
tak, żeby był rozbity na dwa nawiasy. W jednym funkcja liniowa a w drugim kwadratowa
15 lut 13:50
Jerzy:
(6x − 5)*(18x2 +12x + 5)
15 lut 13:53
Sara: a jakim sposobem Pan to rozdzielił ?
15 lut 14:00
PW: Jeżeli ma być tak jak chciałaś, to
(1) (6x−5)(18x2+ax+5) = 108x3−18x2−30x−25
− to żadne jasnowidztwo, bo 6•18=108 oraz (−5)•5 = −25. Wymnożenie w (1) pozwoli ustalić jakie
musi być "a".
Ktoś może powiedzieć, że jednak jasnowisdztwo − dlaczego nie miałoby być
(6x+5)(18x2+ax−5) ?
− niech zgadnie.
15 lut 15:03