Zapisać wzór Taylora
.: Zapisać wzór Taylora dla n=3 f(x)=
3√x w punkcie x
0=1 i oszczacować błąd przybliżenia tej
funkcji wielomianem dla x∊[0.5,1.5]
f(x)=x
1/3
f(1)=1
| | 10 | |
f'''(1+(x−1)θ)= |
| |
| | 27*3√(1+(x−1)θ)8 | |
| | 1 | | 1 | |
f(x)=1+ |
| (x−1)− |
| (x−1)2 + Rn(x,x0) |
| | 3 | | 9 | |
Stąd otrzymuję przybliżenie:
| | 1 | | 1 | |
3√x≈1+ |
| (x−1)− |
| (x−1)2 |
| | 3 | | 9 | |
Szacuję błąd przybliżenia tej funkcji wielomianem dla x∊[0.5,1.5]:
//I tutaj mam problem bo nie wiem za bardzo jak oszacować błąd przybliżenia dla x'ów z
przedziału, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to podstawić?//
| | 10 | |
|Rn(x,x0)=| |
| | =  ? |
| | 27*3√(x0+(x−x0)θ)8 | |
15 lut 13:33
.: Ktokolwiek?
15 lut 16:04
mat: Funkcja y=x
−8/3 jest malejąca stąd w przedziale <0.5,1.5>
największą wartość będzie miał dla x=0.5
| | 10 | |
mamy zatem |błąd|≤ |
| *(0.5)−8/3 |
| | 27 | |
15 lut 16:12
.: Czyli jeżeli ostatnia pochodna byłaby rosnąca to wtedy również biorę największy punkt z
przedziału, którym wtedy będzie 1.5?
15 lut 16:14
mat: tak
15 lut 16:14
mat: zawsze oszacowujesz błąd przez największą wartosc jaką moze przyjąć dana pochodna
(w zadanym przedziale)
15 lut 16:15
mat: tam ma być oczywiscie f'''(x)(x−x
0)
3/3

zasugerowalem sie troche tym co napisale(a)ś
15 lut 16:17
.: Okej, dziękuje za pomoc
15 lut 16:18
.: Ah tak, zapomniałem jeszcze podzielić przez 3!
15 lut 16:20
mat: | | 10 | |
|błąd|≤ |
| (0.5)−8/3*0.5/6 0.5 bo tyle jest od 1 do końcow przedzialu |
| | 27 | |
15 lut 16:20
mat: 0.5
3 ***

ma nadzieje ze jasne, w miare
15 lut 16:20
.: Jasne, wszystko rozumiem tylko po prostu nie wiedziałem jak postawić te iksy z przedziału
15 lut 16:21
mat: |x−1|≤0.5 dla x∊<0.5,1.5>, więc |(x−1)
3|≤0.5
3
| | f'''(x) | | 10 | |
dlatego |błąd|=| |
| (x−1)3|≤ |
| (0.5)−8/3*(0.5)3/6 |
| | 3! | | 27 | |
15 lut 16:24
.: 0.5 dlatego bo w reszcie podstawiamy w taki sposób:
f'''(x0+(x−x0)θ) = f'''(1+(0.5−1))= f'''(1−0.5)=f'''(0.5)
Tak?
15 lut 16:29
mat: musimy oszacować |(x−x0)3|, gdzie x0=1, x∊<0.5,1.5> i wybramy te ,,najgorszą sytuacje"
15 lut 16:33
.: Da się to jakoś przenieść na ten wzór na resztę? Chciałbym zrozumieć to zgodnie z tym
twierdzeniem, które mam.
Tutaj twierdzenie:
https://i.imgur.com/Y2Nn1qZ.png
15 lut 16:43
mat: No tak: Twoj przedział to <0.5, 1.5>
x
0+θ(x−x
0) należy do tego przedziału, tak jest skonstruowany ten punkt
Nazwijmy go ,,y". Chcemy jakoś oszacować |f'''(y)| na tym przedziale. Nie wiem ile wynosi θ,
w tym problem (wiemy tylko, że θ∊(0,1))
Twoja pochodna jest funkcją malejącą, więc największą wartosc będzie miała dla argumentu 0.5
Zatem |f'''(y)|≤|f'''(0.5)|
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z drugiej strony chcielibyśmy oszacować |(x−x
0)
3| gdzie x
0=1, a x∊<0.5, 1.5>
Możnaby napisać tak:
| | 10 | |
|błąd|≤ |
| (0.5)−8/3 /3!*|(x−1)3| |
| | 27 | |
| | 10 | |
gdybyśmy chcieli mieć konkretną liczbę, to |błąd|≤ |
| (0.5)−8/3 /3!*|0.53| |
| | 27 | |
bo |x−1|≤0.5 dla x∊<0.5, 1.5>
15 lut 16:52
.: Okej, chyba już wszystko rozumiem. Dzięki za cierpliwość
15 lut 16:56