matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz elastyczności cząstkowe
Karolina:
Dana jest funkcja popytu na masło Q(p,q)= q*e
−
p
3
+ 2q. Oblicz elastyczności cząstkowe dla p
0
= 1 − cena margaryny, q
0
= 2 − cena masła. zinterpretuj wynik
15 lut 11:39
Adamm:
dQ
(1, 2) = −3qp
2
e
−p
3
|
p=1, q=2
= −6e
−1
dp
dQ
(1, 2) = e
−p
3
+2|
p=1, q=2
= e
−1
+2
dq
Q(1, 2) = 2e
−1
+4
−6e
−1
−3
E
p
Q(1, 2) =
=
2e
−1
+4
1+2e
2(e
−1
+2)
E
q
Q(1, 2) =
= 1
2e
−1
+4
15 lut 12:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick