Prawdopodobieństwo.
Janek: Ze zbioru X={−1,3,4,6,8,9} losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzeń:
A,B,A∪B,A\B, A'∩B, A|B.
A−suma wylosowanych liczb jest nieparzysta
B−suma wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą
Prosiłbym o sprawdzenie i pomoc z niektórymi częściami.
|Ω|=6*5=30
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Czy P(A∩B) jest dobrze obliczone? Jeśli nie, to jak to obliczyć?
15 lut 11:04
Pytający:
Popraw B (może wypisz sobie pary, pomoże w dalszym liczeniu).
15 lut 13:35
PW: Dobrze jest − zanim zacznie się podawać liczby − określić co jest zbiorem Ω. W tym zadaniu
zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory zbioru {−1, 3, 4, 6, 8, 9}.
Podzbiory, a nie dwuelementowe ciągi. Dlatego
A − suma wylosowanych liczb jest nieparzysta.
A = {{−1,4}, {−1, 6}, {−1, 8}, {3, 4}. {3, 6}, {3, 8}, {4, 9}, {6, 9}, {8. 9}}
|A| = 9
B =(A∪{{−1, 3}})\{{3, 6}, {6, 9}
|B| = 8
15 lut 15:35
Pytający:
PW, racja, dobrze jest to wszystko opisać, ale śmiało zdarzeniami elementarnymi mogą być
dwuelementowe ciągi. Co więcej podana treść sugeruje takie podejście, przecież:
• "losujemy bez zwracania dwie liczby" − mówi, że nie zwracamy pierwszej wylosowanej, więc
jakaś kolejność jest ustalona i rozpatrujemy ciągi (jeśli losowalibyśmy obie liczby
jednocześnie informacja o nie zwracaniu byłaby zbędna),
• "losujemy dwie liczby jednocześnie" − wtedy byłoby tak jak piszesz, bierzemy w garść i
rozpatrujemy zbiory.
Acz oba podejścia/modele są równie poprawne w tym zadaniu, żaden z nich nie jest "be".
15 lut 16:27
PW: Nie chciałem sugerować, że podejście Janka jest złe. Raczej zwracałem uwagę, że po
pierwsze trzeba określić zbiór zdarzeń elementarnych. Rozwiązanie na zasadzie |Ω|=6•5 zakłada,
że czytelnik się domyśla "co autor miał na myśli". Czytelnik, to znaczy egzaminator oceniający
rozwiazanie może zechcieć się podzielić punktami z autorem.
A poza tym − przy moiim rozumieniu zdarzeń elementarnych jest dwa razy mniej wypisywania!
15 lut 16:48
Pytający:
"W tym zadaniu zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory zbioru {−1, 3, 4, 6, 8, 9}.
Podzbiory, a nie dwuelementowe ciągi."
To właśnie zabrzmiało jakby miała to być jedyna słuszna wersja, stąd mój poprzedni post.
Osobiście też rozwiązywałbym tak jak Ty.
15 lut 18:38