oblicz całke
marekarek: ∫log10(x+13)dx=
|t=x+13, dt=dx| =
∫log10(t)dt =
|u=log10(t), u'=1t*ln(10), v'=1. v=x| =
t*log10(t)−∫1t*ln10*tdt=t*log10(t)−∫1*ln10dt=t*log10(t)−t*ln10+C=
(x+13)*log10(x+13)−x+13*ln10+C
Jest OK?
15 lut 11:01
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫log(t)dt = |
| ∫ln(t)dt = |
| [t*lnt − ∫dt] = |
| [t*lnt − t]] |
| | ln10 | | ln10 | | ln10 | |
15 lut 11:06
marekarek: zamiana podstawy logarytmu?
15 lut 11:08
marekarek: BTW moje rozwiązanie jest inne, ale złe?
15 lut 11:08
Jerzy:
| | 1 | |
Tak. W sumie masz prawie dobry wynik,tylko zgubiłeś |
| na poczatku wyniku. |
| | ln10 | |
15 lut 11:09
marekarek: Dziękuję. Ale nie bardzo wiem skąd to 1ln10 ma się tam wziąć
15 lut 11:12
Jerzy:
| | ln(t) | | 1 | |
log(t) = |
| i stałą |
| wyłaczasz przed całkę. |
| | ln10 | | ln10 | |
15 lut 11:15
marekarek: Tak, tak − tutaj rozumiem, tylko chodzi mi o moje rozwiązanie
15 lut 11:16
Jerzy:
Twój wynik jest też dobry
15 lut 11:27
marekarek: ale gdzieś zgubiłem
1ln10
a nie wiem skąd ma się tam wziąć
15 lut 11:30
Jerzy:
Nic nie zgubiłeś, twój wynik też jest poprawny.
15 lut 11:33
marekarek: dziękuję!
15 lut 11:36