Macierz odwzorowania w bazie kanonicznej
Nick: Mam dwa przekształceni liniowe T: R2→R3 i L:R3→R2
L(x,y,z)=(x+y+z,x−y) T=(x−y,2x+y,x+y)
Ze złożenia tych dwóch funkcji w takiej postaci L(T(x)) chce dostać macierz w bazie kanonicznej
ale nie wiem jak.
Wiem że odwzorowuje przestrzeń R2→R2
Chciałbym także wynik tego L(T(x))
14 lut 20:52
Pytający:
ML =
1 1 1
1 −1 0
MT =
1 −1
2 1
1 1
ML°T=ML*MT // macierz dla L(T(x)), x∊ℛ2
MT°L=MT*ML // macierz dla T(L(x)), x∊ℛ3
14 lut 21:16
Nick: Aaaa... w ten sposób xD Wielkie dzięki
14 lut 22:10