Obliczyć równanie zespolone
Donald: z
2+(3−i)z+8+i=0
Problem polega na dwóch rozwiązaniach jakie mi wyszły
pierwsze to:
z1=i−4
z2=1
a drugie:
z1=−4
z2=i+1
Nie mogę znaleźć błędu
14 lut 20:23
6latek: Bierzesz tylko jeden pierwiastek z delty
14 lut 20:27
Mila:
z
2+(3−i)z+8+i=0
Δ=(3−i)
2−4*(8+i)=−24−10i=(1−5i)
2
| | −3+i−(1−5i) | | −3+i+1−5i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=−2+3i lub z
2=−1−2i
14 lut 20:30
Donald: skąd wzięło się 1−5i?
14 lut 20:34
Donald: ok już zrozumiałem dzięki wielkie
14 lut 20:49