Czym jest eksponent szeregi?
Andrzej: Czym jest eksponent ? jego oznaczenie to literka "e" i jaki to ma związek z
granicami,szeregami,zbieżnością i rozbieżnością szeregów ?
14 lut 18:50
Adamm:
e to tkzw. liczba Eulera
definicje ma różne
e = lim
n→∞ (1+1/n)
n
ma ciekawe własności za funkcję e
x
ona charakteryzuje się tym, że pochodna z e
x to e
x
tzn. spełnia równanie różniczkowe y'(x) = y(x), y(0) = 1
Nie wiem co można jeszcze powiedzieć o tej liczbie
14 lut 18:58
wredulus_pospolitus:
'cholernie często' spotykana w fizyce

i nie tylko
14 lut 19:00