Cześć, Proszę o pomoc.
doktor 998: Dla danych wektorów: a=[1,2,−3,0], b=[3,−1,1,−2],c=[−2,1,0,−1] obliczyć:
(2a−3b) x (a−3c), (b−2c) x (3a+b), a x(b+c), a x b + a x c .
Chciałbym zacząć studia od początku na poważnie i skończy je. I teraz mam trochę czasu na
naukę i chciałbym dobrze ten czas wolny na powtórkę matmy wykorzystać. Która słabo mi poszła
na studiach.
14 lut 17:33
Pytający:
Czym jest "x"?
14 lut 17:42
ABC:
czym ten "x" jest u ciebie?
14 lut 17:44
doktor 998: okrągłe puste kółko
14 lut 18:08
ABC:
chłopie kółko a krzyżyk robi wielką różnicę , to jako pierwsze zapamiętaj jeśli chcesz być
dobrym studentem.
Kółko zapewne oznacza standardowy iloczyn skalarny, natomiast pisząc krzyżyk sugrerujesz jakieś
uogólnienie iloczynu wektorowego, a do tego w R
4 przeważnie potrzeba trzech wektorów a nie
dwóch
14 lut 18:15
doktor 998: po prostu nie miałem pomysłu jak to zamienić podczas zapisu tutaj
14 lut 18:18
ABC:
przykładowo a o b=1*3+2*(−1)+(−3)*1+0*(−2)=−2
14 lut 18:27
doktor 998: a więc zwykłe podkładanie?
14 lut 18:29
ABC:
co definiujesz jako podkładanie?
14 lut 18:30