Grupy
Nick: Witam. Mam takie dwa zadania o grupach z prawdą/fałsz:
1.Niech będzie dany zbiór G= (−∞,+∞) i działanie *(to nie jest razy) określone wzorem:
a*b= a+b−20 a,b∊G
ad.1 Działanie * jest działaniem wewnętrznym w zbiorze G
ad.2 W zbiorze G z działaniem * istnieje element neutralny
ad.3 Zbiór G wraz z działaniem * stanowi grupę abelową
2. Niech będzie dany zbiór G=5Z(liczby całkowite) i działanie * określone wzorem:
a*b=a+b−5 a,b∊G
(Działania występujące po prawej stronie są zwykłym dodawaniem i odejmowanie w zbiorze liczb
całkowitych)
ad1. Działanie * posiada element neutralny e=5
ad2. Elementem przeciwnym do elementu a∊G jest element b=6
ad3. Zbiór G wraz z działaniem * stanowi grupę
Proszę o pomoc i wytłumaczenie każdego podpunktu. Z góry dziękuje
14 lut 17:00
iteRacj@:
zad.2 /1 Sprawdzamy, czy działanie a*b=a+b−5 dla a,b∊Z5 ma element neutralny e
Korzystamy z def. a*e=e*a=a
wtedy a*e=a+e−5
a+e−5=a → e−5=0 czyli e=5
zad.1 /2 Sprawdzamy, czy działanie a*b= a+b−20 dla a,b∊R ma element neutralny e
Korzystamy z def. a*e=e*a=a
wtedy a*e=a+e−20
a+e−20=a → e−20=0 czyli e=20 element neutralny istnieje
zad.2 /2 Sprawdzamy, czy przeciwny do elementu a∊Z5 jest element b=6
Korzystamy z def. a*a−1=a−1*a=e
wtedy a*a−1=a+a−1−5
a+a−1−5=e → a+a−1−5=5 czyli a−1=10−a więc jeżeli a≠4 to a−1≠6
14 lut 18:58