krotki opis
Imie lub nick: Dlaczego w zadaniach jak mamy funkcję np. f(x)=√x4+x2−6x+9 i musimy z niej wyznaczyć
pochodną,to ten pierwiastek jest pomijany i wyznaczając pochodną nie jest uwzględniany?a jeśli
by było f(x)=−√x4+x2−6x+9,to też mozna byłoby pominąć?
14 lut 16:45
6latek: f(x)=
√x4+x2−6x+9
| | 1 | |
f'(x)= |
| *(x4+x2−6x+9)' dokoncz |
| | 2√x4+x2−6x+9 | |
f(x)= −
√x4+x2−6x+9
| | 1 | |
f'(x)= − |
| *(x4+x2−6x+9)' |
| | 2√x2+x2−6x+9 | |
14 lut 17:08
Imie lub nick: hmm no ale w zadaniu np który brzmi 'Dany jest wykres funkcji kwadratowej f(x)=x2 oraz punkt
A=(3,0).
Znajdź punkt na wykresie funkcji f leżący najbliżej punktu A.
P(x,x2)
A(3,0)
|PA|=√x4 +x2 −6x +9,więc rozpatrywałem tylko to co jest pod pierwiastkiem nie licząc
pochodnej z pierwiastka
i:
f(x)=√x4 +x2 −6x +9
f'(x)=4x3+2x−6
itd itd,a wynik się zgadza wraz z odpowiedziami i podpowiedziami
14 lut 17:18
Jerzy:
Bo wystarczy ,że znajdziesz mimimum tego co pod pierwiastkim.
14 lut 17:20
6latek: Witaj
Jerzy 
Myslalem z epochodna ma byc z tej funkcji
14 lut 17:23
ABC:
wykorzystuje się tutaj własność: funkcja o wartościach nieujemnych osiąga ekstrema wtedy i
tylko wtedy gdy jej kwadrat osiąga ekstrema
14 lut 17:26
Jerzy:
Cześć

No i dobrze,dopiero potem wyjaśnił,o co mu chodzi.
14 lut 17:26
Jerzy:
Pierwiastek kwadratowy ma najmniejszą wartość,gdy liczba pod pierwiastkim ma najmniejszą
wartość.
14 lut 17:29
Imie lub nick: O,dziekuje za pomoc,faktycznie troche niedoprecyzowane pytanie
14 lut 17:36
Imie lub nick: ABC a w przypadku,gdy byłby minus przed tym całym pierwiastkiem a polecenie brzmiałoby tak samo
na przykładzie tego zadania,to jak to rozwiązać?Tym wzorem co zastosował 6latek?
14 lut 17:38
Jerzy:
Nie wymyślaj bezsensownych przykładów.Jeśli miałbyś policzyć pochodną z tego pierwiastka,to
pokazł ci to 6latek.Minus pred pierwiatkiem,wyłącza się przed pochodną.
14 lut 17:43
ABC: można zbadać funkcję ze znakiem minus − zagadnienie dualne że tak powiem, w sensie że jak
wyjściowa ma minimum to ta druga maksimum i odwrotnie
14 lut 17:43
Imie lub nick: Wole pytać bezsensownie,niż potem żałować

dzięki za pomoc
14 lut 17:46