.
anx: W kulę o promieniu 6cm wpisano ostrosłup prawidłowy trójkątny o największej objętości. Wykaż,
że ostrosłup ten jest czworoscianem foremnym, którego krawędź ma długość 4√6cm.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak to w ogóle rozrysować? Bardzo proszę
14 lut 16:34
anx: .
14 lut 16:46
anx: .
14 lut 17:17
Mila:

R=6cm, H=|SD|
1) |OS|=x, H=6+x, x=H−6
|OB|=R=6
r− promień małego koła (opisanego na Δrównobocznym, o boku a)
W ΔBSO: R
2=x
2+r
2
x
2+r
2=36
a
2=3*(12H−H
2) ( 6<H<12)
2) Optymalizacja
| | 1 | | 1 | | √3 | |
V(H)= |
| * |
| *3(12H−H2 )√3*H= |
| *(12H2−H3) |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
V'(H)=0
H=0∉D lub H=8
Dla H=8 funkcja V(H) osiąga wartość największą ( wiesz dlaczego?, wyjaśnij sama)
a
2=3*(12*8−64)
a
2=96=16*6
a=4√6
Sama sprawdź długość krawędzi bocznej
14 lut 18:14
anx: Dziękuję bardzo!
14 lut 18:26