Całka
W.: Jak obliczyc całkę:
∫ (√4−x2−1) dx
Proszę o pomoc
14 lut 13:58
wredulus_pospolitus:
∫√4−x2 dx − ∫ dx
druga −−− banał
pierwsza −−− przez części: u' = 1 ; v = √4−x2
14 lut 14:03
W.: A jeśli obliczam ją w granicach −pierwiastek{3} do pierwiastek{3} to później po podstawieniu
wychodzi całka od 1 do 1. Czy to ma sens?
14 lut 14:11
W.: Chodzi mi o podstawienie w liczeniu tej pierwszej całki, przy calkowaniu przez części
14 lut 14:12
Mariusz:
wredulus napisał ci jak masz dobrać części
Po scałkowaniu przez części korzystasz z tego że
Obliczając u
z u'=1 tutaj możesz przyjąć że stała C= 0
Całkując przez podstawienie zmieniasz przedział całkowania
Całkując przez części nie zmieniasz przedziału całkowania
14 lut 14:48
jc:

Całka z zadania to pole figury z rysunku
= 4π/3 +
√3
(na rysunku jest oczywiście zły kąt)
14 lut 15:35
Bleee:
Przecież funkcja podcalkowa jest funkcja parzysta... Więc dla takich granic calkowania wynikiem
bedzie 0 (bez liczenia samej całki). Chyba że jest inne polecenie, czyli nie: "oblicz calke
oznaczona"
14 lut 15:57
Bleee:
Tfuuuu... Co za głupotę walnalem

Toc dla nieparzyste mielibyśmy 0
14 lut 15:58