liczby zespolone pierwiastki
egzaminTommorow: Hej
może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego 4√−1 wynosi √2/2 + i√2/2 a nie 1 ?
14 lut 13:52
ABC:
nie zdasz, zbieraj kasę na powtarzanie przedmotu

.... 1
4≠−1
14 lut 13:55
egzaminTommorow: Mhm pomocne, zabrakło mi 1 punkta na kolokwium i nie musiałabym pisać. Możesz mi proszę pokazac
jak należy to zrobić ?
14 lut 13:57
egzaminTommorow: Już rozwiązałam, a jako że sama bardzo nie lubię wklepywać pytania i trafiać na
nieodpowiedziane to je tu rozwiążę.
|z|=1
cosφ=−1 z tego wychodzi że φ=180
sinφ=0
Podstawić do wzoru
w=n√z(cosφ+2kπ/n+isinφ+2kπ/n) k= n−1
w1= 1(cos180+2*0*π/4 +isin180+2*0π/4) = 1(cos45 +isin45) = √2/2 + i√2/2.
Z tego jeszcze trzy pozostałe pierwiastki, podstawajac 2,3,4 do wzoru za n.
A ABC jest bucem.
14 lut 14:33
6latek: Co to ku....a za pokolenie obrazalskie
14 lut 14:50
ABC:
pytała się dlaczego pierwiastek nie jest równy 1 to jej odpowiedziałem
14 lut 14:58
6latek: Zamiast wyslac

na walentynki bo jej odpowiedziales to
zonk
14 lut 15:00
ICSP: z = 4√−1
z4 + 1 = 0
(z2 + √2z + 1)(z2 − √2z + 1) = 0
dalej to dwa równania kwadratowe.
14 lut 15:02
Mila:
z=p4{−1)⇔z4=−1
Możesz też tak:
z4+1=0⇔
z4−i2=0
(z2−i)*(z2+i)=0
z2=i lub z2=−i
To potrafisz dalej rozwiązać?
14 lut 15:31