matematykaszkolna.pl
geometria pytanie kama: rysunekNie chcę rozwiązania do tego zadania mam tylko jedno pytanie: W trójkącie ABC, gdzie AC=BC=2a środkowe poprowadzone z wierzchołków A i B przecinają się pod kątem prostym.
 6a2 
Wykaż, że pole trójkąta ABC jest równe P=

5 
Zrobiłam rysunek podstawa b, ramiona a, środkowe przecinają się w stosunku 1:2 zrobiłam wychodząc z rysunku trójkąta ABP, ale jak próbowałam wyjść z trójkąta NOB (różowy) to zadanie nie wyszło. I tego nie rozumiem, bo wychodzi na to, że odcinek CN nie jest podzielony w stosunku 1:2 przecież ta wysokość jest jednocześnie środkową−dlaczego ? Dobre rozwiązanie wyszło mi tak: x2+4x2=a2 a2=5x
 a5 
x=

5 
(CN)2=4a2−(x2)2
 3a10 
CN=

podstawiłam do wzoru na pole trójkąta i wyszło, ale jak wyszłam z tego
 5 
trójkąta różowego czyli podstawa to b NO=x i pitagoras itd. to nie wychodzi, tak jakby odcinek CN nie był środkową, i nie mogłabym użyć tego, że NO=x a OC= 2x czego tu nie widzę i nie rozumiem, proszę tylko to mi wyjaśnić, jeśli rozumiecie o co pytam.
14 lut 13:45
wredulus_pospolitus: Wychodząc z ΔNOB dlaczego |NO| = x Zauważ, że |NO| to wysokość trójkąta równoramiennego o kącie podstawy 45o
14 lut 13:55
wredulus_pospolitus: albo jak wolisz −−− |NO| to połowa przekątnej kwadratu o boku 2x
14 lut 13:56
kama: ale czy NO nie jest też środkową ?
14 lut 14:47
kama: Nikt nie pomoże ?emotka
14 lut 16:52
Mila: Dwie środkowe poprowadzone z wierzchołków A i B są równe, środkowa CN ma inną długość. |NO|=y i |OC|=2y
14 lut 17:01
Mila: rysunek 1) W ΔBOD: a2=x2+(2x)2 ⇔a2=5x2
 a2 
x2=

5 
======= 2) |AB|=2x2 − jako przekątna kwadratu y=x2
 1 a2 
PΔBFO=

*y2=x2=

2 5 
3)
1 a2 

PΔABC=

6 5 
 6a2 
PΔABC=

5 
cnw ===========
14 lut 17:17
kama: Milu niepotrzebnie to robiłaś, ale oczywiście WIELKIE DZIĘKIemotka , wiem o czym źle myślałam .... zrównałam wszystkie środkowe na zasadzie, że ten y=x co za głupota. Dziękuję
14 lut 17:49
Mila: Podałam inny sposób, skorzystaj przy okazji.
14 lut 18:16