geometria pytanie
kama:

Nie chcę rozwiązania do tego zadania mam tylko jedno pytanie:
W trójkącie ABC, gdzie AC=BC=2a środkowe poprowadzone z wierzchołków A i B przecinają się pod
kątem prostym.
| | 6a2 | |
Wykaż, że pole trójkąta ABC jest równe P= |
| |
| | 5 | |
Zrobiłam rysunek podstawa b, ramiona a, środkowe przecinają się w stosunku 1:2 zrobiłam
wychodząc z rysunku trójkąta ABP, ale jak próbowałam wyjść z trójkąta NOB (różowy) to zadanie
nie wyszło.
I tego nie rozumiem, bo wychodzi na to, że odcinek CN nie jest podzielony w stosunku 1:2
przecież ta wysokość jest jednocześnie środkową−dlaczego ?
Dobre rozwiązanie wyszło mi tak:
x
2+4x
2=a
2
a
2=
√5x
(CN)
2=4a
2−(x
√2)
2
| | 3a√10 | |
CN= |
| podstawiłam do wzoru na pole trójkąta i wyszło, ale jak wyszłam z tego |
| | 5 | |
trójkąta różowego
czyli podstawa to b NO=x i pitagoras itd. to nie wychodzi, tak jakby odcinek CN nie był
środkową, i nie mogłabym użyć tego, że NO=x a OC= 2x
czego tu nie widzę i nie rozumiem, proszę tylko to mi wyjaśnić, jeśli rozumiecie o co pytam.
14 lut 13:45
wredulus_pospolitus:
Wychodząc z ΔNOB dlaczego |NO| = x

Zauważ, że |NO| to wysokość trójkąta równoramiennego o kącie podstawy 45
o
14 lut 13:55
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz −−− |NO| to połowa przekątnej kwadratu o boku 2x
14 lut 13:56
kama: ale czy NO nie jest też środkową ?
14 lut 14:47
kama: Nikt nie pomoże ?
14 lut 16:52
Mila:
Dwie środkowe poprowadzone z wierzchołków A i B są równe, środkowa CN ma inną długość.
|NO|=y i |OC|=2y
14 lut 17:01
Mila:

1) W ΔBOD:
a
2=x
2+(2x)
2 ⇔a
2=5x
2
=======
2)
|AB|=2x
√2 − jako przekątna kwadratu
y=x
√2
3)
cnw
===========
14 lut 17:17
kama: Milu niepotrzebnie to robiłaś, ale oczywiście WIELKIE DZIĘKI

, wiem o czym źle myślałam
....
zrównałam wszystkie środkowe na zasadzie, że ten y=x co za głupota. Dziękuję
14 lut 17:49
Mila:
Podałam inny sposób, skorzystaj przy okazji.
14 lut 18:16