punkty na plaszczyznie
Pituś: Zaznacz na płaszczyźnie z układem współrzędnych zbiór wszystkich punktów,
których współrzędne x, y spełniają równanie 2x+y−xy+1=0
Nie mam pojecia jak to zrobic, prosze o pomoc
14 lut 13:00
Jerzy:
xy − y = 2x +1
y(x − 1) = 2x + 1
| | 2x + 1 | | 3 | |
y = |
| = |
| + 2 |
| | x − 1 | | x − 1 | |
14 lut 13:05
Pituś: O co w tym chodzi?
14 lut 14:06
Jerzy:
| | 3 | |
O nic, masz hiperbolę y = |
| przesuniętą o wektor v = [1,2] |
| | x | |
14 lut 14:14
Pituś: A dlaczego przekształciliśmy ten wzór
14 lut 14:21
Jerzy:
Żeby zobaczyć,że przedstawia on właśnie taką hiperbolę.
14 lut 14:28