Silnia
Andrzej: Proszę mi wyjaśnić dlaczego 6n!(n+1)!=6n+1 .Głównia chodzi mi oto jak rozpisać(n+1)!
mam problem z silnią najkrócej mówiąc.
13 lut 21:29
Andrzej: przed chwilą na angielski forum wyczytałem ,że (n+1)! = (n+1)n! ale dlaczego to nie wiem
13 lut 21:35
jc: To druga część definicji silni. Pierwsza część to 0!=1.
13 lut 21:37
6latek: 1*2*3*4*********n= n!
(n+1)!= 1*2*3*4*******n*(n+1) = n!*(n+1)
13 lut 21:40
Andrzej: Dobra wymyśliłem coś takiego tylko proszę o ustalenie czy dobrze to rozumiem. Mamy silnie n! i
jest to iloczyn wszystkich liczb naturalnych mniejszych od n a w moim przypadku n+1 jest
liczbą większą od n więc tak naprawde (n+1)=n! z jeszcze jedną liczbą naturalną o 1 większą od
N
13 lut 21:42
Andrzej: 6latek właśnie do tego doszedłem dzięki wielkie.
13 lut 21:43