.
sylwiaczek: oblicz sume piecdziesieciu najmniejszych dodatnich rozwiazan rownania
2sin4x = 3sin2 −1
wychodzi z tego sinx=1 lub sinx= −1 lub sinx= √2/2 lub sinx = −√2/2
czyli x= π/4+kπ/4 lub x= π/2 + kπ
czyli a1= π/4
a2= π/2
a3=3π/4
a4= 5π/4 czyli tutaj juz sie nie zgadza ciag, jak to rozwiazac?
13 lut 20:31
wredulus_pospolitus:

robisz trzy ciągi:
an
bn
cn
one 'w sumie' nie dadzą Ci ciągu arytmetycznego ... ale każdy z nich (z osobna) jest
arytmetyczny.
13 lut 20:39
sylwiaczek: nie wychodzi mi...
robie tak:
an: S17
bn: S17
cn: S16
bo 17+17+16=50
no i te sumy dodaje
ale to chyba zle bo nie taki wynik
13 lut 21:00
Mila:
Jaką masz odpowiedź do zadania?
13 lut 21:54
Mila:
Rozpisałam tak, że zrozumiesz.
Można mniej ciągów ustalić, ale to jest łopatologicznie.
13 lut 22:36
Mila:

1) x>0
sinx=1 lub sin x=−1
| | π | | 3π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
lub sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
2)
Jest 6 rozwiązań w przedziale (0,2π): 6*8=48−rozwiązań,
i jeszcze dwa rozwiązania z następnego przedziału
3)a
n: 9 wyrazów
| | π | | π | |
a1=x3= |
| , a2= |
| +2π, r=2π |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π4+1614π | | 297π | |
a9= |
| +8*2π=1614π, S9= |
| *9= |
| =74π14 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
4)b
n− 9 wyrazów
| | π | | π | | 1 | |
b1= |
| , r=2π, b9= |
| +8*2π=16 |
| π |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5) c
n− 8 wyrazów
| | 3π | | 3 | | | |
c1=x4= |
| , r=2π, c8=14 |
| π, S8= |
| *8=62π |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
6)
d
n− 8 wyrazów
| | 5π | | 5π4+1514π | |
d1= |
| , r=2π, d8=1514π, S8= |
| *8=66π |
| | 4 | | 2 | |
7)
f
n:
| | 3π | | 3π2+1512π | |
f1= |
| , f8=1512π, s8= |
| *8=68π |
| | 2 | | 2 | |
8)
g
n
| | 7π | | 7π4+1534π | |
g1= |
| , g8=1534π, s8= |
| *8=70π |
| | 4 | | 2 | |
suma =416
34π
13 lut 22:36