oblicz zbiór parametrów m
Dwite: Oblicz zbiór wszystkich parametrów m należącego do liczb rzeczywistych dla których równanie
−x2 + 2(m−5)x + m2 − 7m + 1 = 0 ma dokładnie dwa różne pierwiastki: oba ujemne.
13 lut 20:00
janek191:
Δ > 0
x1*x2 > 0
x1 + x2 < 0
Wzory Viete'a
13 lut 20:11
Dwite: a = −1
b=2m−10
c= m2 − 7m + 1
i ca > 0 oraz − ba < 0
tak ?
13 lut 20:44
6latek: Tak
13 lut 20:49
Dwite: Pomógłby ktoś z wynikiem delty ? ile powinien wynosic ?
13 lut 21:27
janek191:
Δ = ( 2m − 10)2 − 4*(−1)*( m2 − 7 m + 1) =
= 4 m2 − 40 m + 100 +4 m2 + 28 m + 4 = 8 m2 − 12 m + 104
13 lut 21:32
janek191:
Pomyłka
Δ = 8 m2 − 68 m + 104
13 lut 21:33
Dwite: czyli 8m2 − 68m + 104 > 0
Potem zapisuje m2 −7m+1−1 > 0
licze delte i miejsca zerowe i zaznaczam na wykresie,
potem to samo z tym 2 wzorem vietea i podaje wspólny przedział jako rozwiązanie ?
13 lut 21:41
janek191:
Podziel stronami tę nierówność przez 4.
Tak.
13 lut 21:44