Udowodnij że wykres funkcji przecina os X
Dwite: Udowodnij że wykres funkcji f(x) = x3 − x2 + x − 6 określonej dla wszystkich x należących do
liczb rzeczywistych przecina oś 0X dokładne w jednym punkcie. Oblicz równanie prostej stycznej
do wkuresu funkcji f w tym punkcie.
13 lut 19:53
janek191:
f '(x) = 3 x2 − 2 x + 1 > 0 − f rośnie w ℛ
Δ = 4 − 4*3*1 < 0
f(2) = 0
itd.
13 lut 20:17
janek191:
Oraz
f(0) = − 6 i f(3) = 27 − 9 + 3 − 6 > 0
13 lut 20:19
Dwite: Czyli ten punkt przecinający ox to punkt o współrzędnych (2,0) tak ?
13 lut 20:38
janek191:
Tak
13 lut 20:49
Dwite: potem liczyć f'(2) = 9 = a
podstawić punkt (2,0) do y=9x+b zatem b = −18 a równanie prostej to y=9x−18
Dobrze czy cos robie źle ?
13 lut 21:07
janek191:

Dobrze
13 lut 21:11
Dwite: super, dzięki za pomoc !
13 lut 21:29