matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
sylwiaczek:
oblicz sume szeregu geometrycznego −32+24−18+...
13 lut 19:28
ABC:
3
no i q=−
, gdzie jest problem?
4
13 lut 19:30
janek191:
a
1
= − 32
3
q = −
4
Wstaw do wzoru i licz
13 lut 19:30
janek191:
I q I < 1 więc
a
1
S =
=
1 − q
13 lut 19:31