Równanie diofantyczne
yolooo: Witam. Nie jestem pewien zadania więc wole się upewnić, brzmi tak: Równanie 321x+843y=z posiada
w liczbach całkowitych rozwiązanie (Prawda/Fałsz):
1. dla każdej liczby całkowitej z?
2. dla z całkowitych podzielnych przez 3
3. tylko dla z całkowitych ujemnych
Nie wiem za bardzo jak to wykonać. NWD z tych liczb wynosi 3, więc z=3, ale nie wiem czy w 2
podpunkcie będzie to prawda.... Proszę o wytłumaczenie każdego podpunktu dlaczego
prawda/fałsz. Z góry dziękuje

Jeszcze chciałbym dodać że z roszerzonego algorytmu x=−21,y=8
13 lut 19:20
Adamm:
1. nie
2. tak
3. nie
13 lut 19:22
ABC:
Lewa strona jest podzielna przez 3, co będzie gdy prawa nie będzie podzielna przez 3?
13 lut 19:22
yolooo: A mółgbyś wyjaśnic dlaczego? XD
13 lut 19:23
yolooo: No lewa w takim razie też, tak mi się wydaje
13 lut 19:24
Adamm:
321x+843y = z
ma rozwiązanie gdy z jest podzielne przez 3, bo gdy z = 3k,
istnieją x0, y0, że
321x0+843y0 = 3 (algorytm Euklidesa)
mnożąc przez k
321x0k+843y0k = z
x = x0k, y = y0k
13 lut 19:24
ABC: 1) dla z=5 na przykład patrz mój 19:22
3) dla z=0 istnieje rozwiązanie x=843, y=−321
13 lut 19:25
yolooo: Wielki dzięki wam <3
13 lut 19:32