.
sylwiaczek: oblicz sume stu poczatkowych wyrazow ciagu an, n≥1
an= ncos(nπ)
13 lut 18:42
Mila:
Jakie próby podjęłaś?
13 lut 18:47
Mila:
13 lut 18:51
sylwiaczek: nie wiem co zrobic z 100cos100π
13 lut 18:54
sylwiaczek: czyli cos100π bedzie 1?
13 lut 19:06
ABC: tak
13 lut 19:08
Mila:
1) Wypisz kilka wyrazów ciągu an o nieparzystych numerach
a1,a3,a5, ....
2) Wypisz kilka wyrazów ciągu an o parzystych numerach
a2, a4,a6,...
a100=100*1=100
3) Zauważysz pewną prawidłowość.
13 lut 19:11
sylwiaczek: | | cosπ + 100cos100π | |
to by wychodzilo S100 = |
| * 100= 99 * 50 a to zle |
| | 2 | |
13 lut 19:12
ABC: Sylwiaczek wypisz sobie kilkanaście początkowcyh wyrazów
13 lut 19:15
Mila:
Popatrz na wykres, co tam widzisz?
Jaką wartość ma cosinus dla, π, 3π ?
I wypisz te początkowe wyrazy, tu na forum, tak jak podpowiedziałam.
13 lut 19:19
sylwiaczek: to wychodzi : −1 +2 −3 +4 −5 +...
czyli to jest szereg? ale jakie q?
13 lut 19:56
sylwiaczek: aa dobra, wiem
13 lut 19:57
sylwiaczek: a nie, jednak nwm, jak to dalej?
13 lut 19:58
Mila:
Żadne q, tu nie ma ciągu geometrycznego.
1)Wyrazy o nieparzystych numerach:
a
1=−1
a
2=−3
a
3=−5
Ciąg arytmetyczny
a
1=−1, r=−2
Liczba wyrazów :50 (wiesz dlaczego?)
a
99=−1+(50−1)*(−2)=−1−98=−99
| | −1−99 | | −100 | |
S= |
| *50= |
| *50==−2500 |
| | 2 | | 2 | |
2)
Wyrazy o parzystych numerach:
b
1=a
2=2
b
2=a
4=4
b
3=a
6=6
Ciąg arytmetyczny: b
1=2, r=2
Liczba wyrazów : 50
dokończ
13 lut 20:16
sylwiaczek: dziekuje!
13 lut 21:08
Mila:
Jaką masz sumę?
13 lut 21:09
Mariusz:
Mila może i tu nie ma ciągu geometrycznego ale
funkcja tworząca tego ciągu jest pochodną szeregu geometrycznego
| d | | d | | 1 | |
| (∑(−1)nxn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1+x | |
Funkcję tworzącą ciągu sum częściowych łatwo otrzymać układając równanie rekurencyjne
| | x | | A | | B | | C | |
− |
| = |
| + |
| + |
| |
| | (1−x)(1+x)2 | | 1−x | | 1+x | | (1+x)2 | |
−x = A(1+2x+x
2)+B(1−x
2)+C(1−x)
A+B+C=0
2A−C=−1
A−B=0
B=A
2A+C=0
2A−C=−1
B=A
C=−2A
4A=−1
| | x | | 1 | 1 | | 1 | 1 | | 1 | 1 | |
− |
| =− |
|
| − |
|
| + |
|
| |
| | (1−x)(1+x)2 | | 4 | 1−x | | 4 | 1+x | | 2 | (1+x)2 | |
| | 1 | |
∑n=1n(−1)nxn−1=− |
| |
| | (1+x)2 | |
| | 1 | |
∑n=0(n+1)(−1)n+1xn=− |
| |
| | (1+x)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S(x)=− |
| (∑xn)− |
| (∑(−1)nxn)+ |
| (∑(n+1)(−1)nxn) |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn=− |
| − |
| (−1)n+ |
| (n+1)(−1)n |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
14 lut 03:59