klasy równoważności
Olek: x+y = 3k
jak wyznaczyć klasy równoważności?
13 lut 17:53
Janek191:
k ∊ ?
13 lut 18:00
Olek: k ∊ Z
13 lut 18:26
Janek191:
y = − x + 3 k
13 lut 18:30
iteRacj@:
Czy x,y również mają być liczbami całkowitymi?
Ta relacja ma tylko jedną klasę abstrakcji. Należą do niej wszystkie wielokrotności liczby 3.
13 lut 23:30
PW: Olek, na zasadzie "ty wisz, a ja rozumim"? Gdzie tu definicja relacji?
14 lut 00:55
Adamm:
Jeśli chodzi o relację
xRy ⇔ ∃k∊Z x+y = 3k
to nie jest to relacja równoważności, i tyle w temacie
14 lut 02:21