matematykaszkolna.pl
Prosta i punkty Ruda Zośka: Punkty A i B leza po tej samej prostej k Znalezc taki punkt X na prostej k aby suma odcinkow AX + BX byla mozliwie najmniejsza Prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie
13 lut 17:45
ABC: rysunek jak to mówią rysunek wart więcej niż tysiąc słów
13 lut 18:06
Ruda Zośka : To teraz tlumacz Janie Matejko
13 lut 18:09
ABC: nie zaczaiłaś? odbijasz B symetrycznie względem prostej k , łączysz A z odbiciem B1, tam gdzie odcinek AB1 przetnie prostą k jest punkt X. To że jest to najlepszy punkt wynika z nierówności trójkąta
13 lut 18:14
Janek191: B1 jest obrazem B w symetrii osiowej względem prostej k.
13 lut 18:17
Ruda Zośka : rysunekWiem ze co rude to falszywe Jesli wezniemy jakis dowolny punkt P na prostej k to dla punktu A AP+PB'>AB' wiec zeby ta odleglosc od punktu P od punktu byla najmniejsza to punkt P musi byc tam gdzie punkt X A jak bedzie dla punktu B?
13 lut 18:26
ABC: |XB|=|XB'| stąd |AX|+|XB|=|AX|+|XB'|=|AB'| twoje imię źle mi się kojarzy, w liceum chodziłem do klasy z Zośką i była straszna zołza z niej emotka
13 lut 18:40
Ruda Zośka : To najwyzej powiem rodzicom zeby mnie jeszcze raz zaniesli do chrztu i dali inne imie Tylko czy taki duzy becik znajda emotka dzieki emotka
13 lut 18:47
ABC: chociaż jak sobie przypomiałem młodą Sophie Loren emotka ... to żyj sobie jako Zośka emotka
13 lut 18:56