Prosta i punkty
Ruda Zośka: Punkty A i B leza po tej samej prostej k
Znalezc taki punkt X na prostej k aby suma odcinkow AX + BX byla mozliwie najmniejsza
Prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie
13 lut 17:45
ABC:

jak to mówią rysunek wart więcej niż tysiąc słów
13 lut 18:06
Ruda Zośka : To teraz tlumacz Janie Matejko
13 lut 18:09
ABC: nie zaczaiłaś? odbijasz B symetrycznie względem prostej k , łączysz A z odbiciem B
1, tam gdzie
odcinek AB
1 przetnie prostą k jest punkt X. To że jest to najlepszy punkt wynika z
nierówności trójkąta
13 lut 18:14
Janek191:
B1 jest obrazem B w symetrii osiowej względem prostej k.
13 lut 18:17
Ruda Zośka :

Wiem ze co rude to falszywe

Jesli wezniemy jakis dowolny punkt P na prostej k to dla punktu A
AP+PB'>AB'
wiec zeby ta odleglosc od punktu P od punktu byla najmniejsza to punkt P musi byc tam gdzie
punkt X
A jak bedzie dla punktu B?
13 lut 18:26
ABC:
|XB|=|XB'| stąd |AX|+|XB|=|AX|+|XB'|=|AB'|
twoje imię źle mi się kojarzy, w liceum chodziłem do klasy z Zośką i była straszna zołza z niej
13 lut 18:40
Ruda Zośka : To najwyzej powiem rodzicom zeby mnie jeszcze raz zaniesli do chrztu i dali inne imie

Tylko czy taki duzy becik znajda

dzieki
13 lut 18:47
ABC: chociaż jak sobie przypomiałem młodą Sophie Loren

... to żyj sobie jako Zośka
13 lut 18:56