zadanie nr 13
6latek:

Wykazac ze dowolny odcinek zawarty wewnatrz trojkata jest mniejszy od najdluzszsego boku tego
trojkata
Wydaje mi sie ze moze to byc odcinek czarny i takze czerwony
13 lut 17:16
6latek:
14 lut 23:21
PW: Zupełnie dowolny zawarty w trójkącie (nie musi mieć końców na brzegu trójkąta).
14 lut 23:29
6latek: Jest to zadanie oznaczone jako trudne
Ani tu nierownosc trojkata ,ani tw o lamanej .
14 lut 23:31
Adamm:
bez straty ogólności brzeg odcinka leży na brzegu trójkąta,
bo możemy go zawsze przedłużyć
wtedy odcinek d tworzy trójkąt który ma kąt α wspólny z jednym bokiem, powiedzmy a
| c | | b | | d | | a | | b | | c | |
| = |
| = |
| > |
| = |
| = |
| |
| sinγ1 | | sinβ1 | | sinα | | sinα | | sinβ | | sinγ | |
zatem β>β
1 oraz γ>γ
1, co przeczy temu że w dowolnym trójkącie
kąty dodają się do 180
o
15 lut 00:06
Adamm:
zrobiłem dosyć dużą gafę, zignoruj
15 lut 00:09
Bleee:
Wystarczy zrobić okrąg o środku w A i promieniu AB i pokazać że trójkąt go nigdzie nie
przecina.
15 lut 01:04
Bleee:
A skoro AC jest nie dłuższe niż promień okręgu to nie przecina tego okręgu więc odcinek BC nie
ma części wspólnej z okregiem.
Wiec każdy odcinek poprowadzona z wierzchołka A będzie krótszy od AB.
Sytuacje kiedy odcinek nie startuje z wierzchołka A (lub B) można łatwo wykazać ze będą to
odcinki krótsze od tych pociagnietych z tychże wierzchołków (tw. Talesa)
15 lut 01:08
6latek: OK
Blee
15 lut 03:07