zawody
vvool: W rozgrywkach ligi szkolnej uczestniczyło 16 drużyn. Każda z nich rozegrała po jednym meczu z
każdą inną.
Zwycięzca meczu otrzymywał punkt, pokonany 0 punktów, remisy nie były możliwe. Po zakończeniu
rozgrywek okazało się, że liczby punktów zdobytych przez te 16 drużyn tworzą ciąg arytmetyczny.
Ile punktów zdobyła drużyna, która zajęła w rozgrywkach ostatnie miejsce?
13 lut 16:13
PW: | | | |
Rozegrano | =120 meczów, tyle więc jest równa suma wswzystkich zdobytych punktów czyli |
| | |
suma wszystkich wyrazów ciągu.
13 lut 16:28
ABC:
ponieważ jest 120 punktów do zdobycia dla wszystkich, a ciąg nie może być stały ( zdobyłyby po
7,5 punktu) oraz r musi być liczbą całkowitą, to ostatnia drużyna nie mogła zdobyć punktów
13 lut 16:34
vvool: czyli tylko dlatego, że 120/16≠ całkowita liczba to ostatnia drużyna ma 0 pkt?
czy dlatego, że jeśli ostatnia by zdobyła 1 pkt kolejna 2,3 ... 16 to
| | (1+16) | |
|
| *16=17*8=136>120? |
| | 2 | |
13 lut 16:42
ABC:
najlepsza drużyna nie może zdobyć więcej niż 16 punktów czyli wykluczyłeś 16 , zostaje 15
(mniej niż 15 też nie może zdobyć)
13 lut 16:52
ABC: wróć , nie może zdobyć więcej niż 15 czyli jeszcze szybciej
13 lut 16:53
PW: U{a
1+a
16{2}•16 = 120
2a
1+15r=15
Jedynym rozwiązaniem przy założeniu a
1≥0 i r≥1 jest
a
1=0, r=1.
13 lut 16:56