stereo
anx: Punkty K, L, M są środkami krawędzi AB, BC, BB1 sześcianu ABCDA1B1C1D1.
a) Jaka część objętości sześcianu stanowi objętość ostrosłupa KLMB?
b) Wiedząc dodatkowo, że odległość wierzchołka B od płaszczyzny KLM jest równa pierwiastek z 3,
oblicz długość krawędzi sześcianu.
Punkt a mam policzony (1/48 V), ale punkt B mi nie wychodzi. Czy ten odcinek padający na
płaszczyznę KLM będzie padał dokładnie na wysokość trójkąta KLM?
13 lut 15:33
anx: .
13 lut 15:55
xxx:

d=
√3− odległość punktu B od pł. KLM ( wysokość ostrosłupa KLMB opusczona na ΔKLM}
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
VKLMB= |
| * |
| *( |
| a* |
| a)* |
| a= |
| a3 |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 48 | |
lub
| | a√2 | |
ΔKLM − Δ równoboczny o boku m= |
| |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | (0.5√2a)2√3 | |
| a3= |
| * |
| *√3 |
| 48 | | 3 | | 4 | |
dokończ
13 lut 15:58
anx: Dziękuję
13 lut 17:03
Mila:
13 lut 17:03
Julia: Czy ktoś chciałby mi pokazać która na tym rysunku to długość d ponieważ nie umiem tego
zrozumieć
27 lut 19:04
Mila:
d− jedna z wysokości ostrosłupa KLMB−to jest odcinek poprowadzony z punktu B pod kątem prostym
do płaszczyzny ΔKLM, który jest równoboczny.
Spodek tej wysokości leży na przecięciu wysokości ΔKLM.
27 lut 20:03
xyz:
27 lut 20:05
Mila:

dla
xyz .
27 lut 20:45