problem z pochodną
Andrzej: Problem z policzeniem pochodnej (7−2x)(4/3)
właściwie to zadanie jest elementem liczenia całki przez części gdzie dv = (7−2x)(1/3) i
szukam v.
Według mnie v = 3/4 * (7−2x)(4/3), tymczasem tak nie jest. Co robię źle?
13 lut 15:13
Jerzy:
A możesz pokazać tą całkę ?
13 lut 15:15
Andrzej: ∫x2(7−2x)1/3
u = x2 dv = (7−2x)1/3
du = 2xdx v = −3/8 (7−2x) 4/3 (według odpowiedzi i Wolframa)
13 lut 15:17
Adamm:
Jak to jest uczyć się wzorów na pamięć? Ja pamiętam całkowanie przez części,
ale nigdy tak tego nie pamiętałem.
Ta metoda z v i u jest według mnie po prostu dziwna.
13 lut 15:19
Jerzy:
| | 1 | |
liczysz ∫(7 − 2x)1/3dx podstawiając: 7 − 2x = t , −2dx = dt i masz − |
| ∫t1/3dt |
| | 2 | |
13 lut 15:20
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
= − |
| * |
| *t1 + 1/3 = − |
| (7 − 2x)4/3 |
| | 2 | | 1 + 1/3 | | 8 | |
13 lut 15:22
Andrzej: o dziękuję, czyli źle nauczyłem się całkować.
13 lut 15:44