granica
nmn: | | x2−2x | |
Liczylam granice lim x→0 |
| stosujac regule de l'hospitala i wyszlo mi 1, |
| | e2x−3x−1 | |
na wolframie pokazuje ze wynik to 2
| | −2 | |
f'(x) to 2x−2, g'(x) to e2x−3, co po podstawieniu za iksa 0 daje mi |
| =1 |
| | −2 | |
co robie zle?
13 lut 14:41
Jerzy:
| | 2x − 2 | | −2 | |
= lim |
| = [ |
| ] = 2 |
| | 2e2x − 3 | | −1 | |
13 lut 14:42
ABC:
a to jest w ogóle przypadek 0/0 ? mianownik dąży do 1−3−1=−3 przy x→0
13 lut 14:44
ABC: wróć halucynacja
13 lut 14:45
nmn: źle policzona pochodna w mianowniku i wszystko jasne
dziękuję
13 lut 14:49
nmn: Jerzy, a pochodna z e2x to na pewno będzie 2e2x, a nie 2ex?
13 lut 14:58