matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne.
Jacek:
sinx
√
3
*cosx
Rozwiąż równanie
+
√
3
−1=
, w przedziale x∊(0,2π).
cosx
sinx
Jak się za to zabrać? Zamieniać na tangensy i ctg, czy sprowadzać do jednego mianownika?
13 lut 14:24
PW:
Sprowadzić do wspólnego manownika
13 lut 14:52
ABC:
można też:
√
3
t+
√
3
−1=
, t≠0
t
t
2
+[
√
3
−1]t=
√
3
t
2
+(
√
3
−1)−
√
3
=0 Δ=4−2
√
3
+4
√
3
=4+2
√
3
√
Δ
=1+
√
3
itd
13 lut 14:59
ABC:
zjadłem t w 3 linijce
t
1
=−
√
3
, t
2
=1
13 lut 15:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick