środek ciężkości - studia
student763: Wyznacz współrzędne środka ciężkości obszaru o jednakowej gęstości, opisanego równaniami: x=a,
x=5a, y=b, y=x+c, a,b,c>0, c>b. Wykonaj szkic obszaru z naniesionym środkiem ciężkości.
Proszę o pomoc w wykonaniu zadania wraz z objaśnieniami co po kolei się robi. Niestety dzięki
mojemu wykładowcy nie jestem w stanie sam rozwiązać zadania
13 lut 14:14
student763: nikt nie umie rozwiązać tego zadania?
18 lut 20:13
b.: na studiach można też pójść na konsultacje do wykładowcy...
zadanie nie jest trudne, ale dość niewdzięczne do rozwiązywania na forum
18 lut 20:15
wredulus_pospolitus:
Jak zwykle − wykładowca to ten zły i nie dobry człek przez którego to biedny student nie ma
bladego pojęcia o zadaniu
18 lut 20:16
wredulus_pospolitus:

otrzymaną figurę można zapisać jako prostokąt i trójkąt.
Prostokąt o wymiarach: 4a x ( a+c −b )
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych: 4a x (5a + c − b)
Środek ciężkości każdego z osobna wyznaczasz, a później wyznaczasz środek ciężkości całości
wykorzystując środek ciężkości tych części figury
18 lut 20:23