Wyznacz przedzialy wypuklosci i wkleslosci funkcji
Arni: Wyznacz przedziały wypukłości i wkleslosci funkcji
f(x)=|x|*ln(x2)
Czy jak wyznacze dziedzine x∊(0;+∞)
to mogę opuscic wartosc bezwzgledna przy liczeniu pochodnej ?
13 lut 14:00
Jerzy:
A dlaczego taka dziedzina ?
13 lut 14:08
Arni: Mój błąd, dziedzina to R−{0}
W takim wypadku trzeba zastosować sgn(x) przy pochodnej
13 lut 15:01
mat: pochodna iloczynu, najlepiej opuścić wartość bezwzględną
13 lut 15:03
Arni: Czyli muszę rozważać przypadki?
13 lut 15:07
mat: jeśli się nie mylę to po prostu x*ln(x2)
13 lut 15:11
Arni: Tak ale czy przez tą wartość bezwzględną nie będą dwa przypadki x*ln(x2) oraz −x*ln(x2)?
13 lut 15:19
Adamm:
A czy jak odbijesz funkcję względem osi Y, to wypukłość się zmieni?
13 lut 15:26
Arni: @Adam nie jestem pewien ale wydaje się że nie
13 lut 15:29
Adamm:
interpretacja geometryczna jest taka sama
jeśli chodzi o analizę
(f(−x))'' = (−f'(−x))' = f''(−x)
czyli odbicie względem osi Y nie zmienia wartości drugiej pochodnej
13 lut 15:41
Adamm:
W każdym razie, wystarczy rozwiązać to zadanie dla x>0, a potem wyniki odbić symetrycznie
dla x<0
13 lut 15:41