Oblicz całkę:
.: Oblicz całkę:
√x=t
dx=2
√xdt
| | arcsint | | 1 | | 2 | |
∫ |
| *2tdt=∫arcsint*2dt=2∫arcsintdt=2* |
| = |
| +C |
| | t | | √1−t2 | | √1−x | |
Czy to jest poprawnie rozwiązane?
13 lut 13:56
Jerzy:
Pomylileś pochodną z całką
13 lut 13:59
Jerzy:
Licz przez części:
13 lut 14:01
.: | | 1 | |
czy u' nie powinno wynosić przypadkiem u'= |
| ? |
| | √1−x2 | |
13 lut 14:03
Jerzy:
Tak .... literówka
13 lut 14:05
.: No ale za bardzo nie wiem co zrobić dalej, otrzymuję
| | 1 | | 1 | |
arcsin√x*2√x−∫ |
| * |
| dx |
| | √1−x2 | | √x | |
znowu przez części czy teraz przed podstawianie? Bo nie mam pomysłu jak przez podstawianie to
dalej ruszyć
13 lut 14:13
jc: Kontynuowałbym pierwszy pomysł.
| | t | |
całka = 2∫arcsin t dt = 2∫t' arcsin t dt = 2t arcsin t − 2∫ |
| dt= |
| | √1−t2 | |
2t arcsin t + 2
√1−t2 = 2
√x arcsin
√x + 2
√1−x
13 lut 14:14
13 lut 14:19
.: Nie mam szczerze pojęcia jak to zrobić...
13 lut 16:35
.: Siedzę ciągle na momencie
13 lut 16:36
jc: Dokończ swój rachunek z pierwszego wpisu. A jak będziesz miał problem, spójrz na mój
rachunek z 14:14.
13 lut 16:46
.: Wychodzę z równania ∫arcsin t *2dt=2∫arcsin t dt= | i tutaj przypuszczam, że liczysz przez
części podstawiając kolejno
f'(x)=2 g(x)=arcsint
i dalej równanie mi się nei zgadza z Twoim bo wychodzi mi
2t * arcsin t − ∫2*arcsin t dt
Nie rozumiem za bardzo Twojego zapisu
13 lut 17:02
jc: Stosuję wzór na całkowanie przez części wprowadzając sztucznie pochodną.
∫ arcsin t dt = ∫t' arcsin t dt = t arcsin t − ∫t (arcsin t)' dt
| | t | |
= t arcsin t − ∫ |
| dt = t arcsin t + √1−t2 |
| | √1−t2 | |
13 lut 17:35
.: W poleceniu jest powiedziane, że trzeba rozwiązać za pomocą całkowania przez części lub
całkowania przez podstawianie. Nie znam tego sposobu z wprowadzaniem stucznie pochodnej.
Wolałbym tego unikać i pozostać przy tych metodach z których mam notatki.
13 lut 21:09
jc: To jest zwykłe całkowanie przez części. Po prostu pod całką masz tylko jedną funkcję:
arcsin t. Aby mieć iloczyn funkcji i pochodnej piszesz t' arcsin t.
Spójrz do notatek. Tak samo całkuje się ln x, arctg x.
Możesz też tak o tym myśleć: arcsin t = 1 * arcsin t = t' * arcsin t
13 lut 21:17
.: | | 1 | |
Ja już chyba widzę błąd... Wyżej @Jerzy dobrze zapisał u'= |
| |
| | √1−x | |
13 lut 21:20
.: ponieważ tam jest arcsin√x a nie arcsin x... może teraz wyjdzie
13 lut 21:20
jc: | | arcsin √x | | √x | |
∫ |
| dx = 2∫(√x)' arcsin x dx = 2√x arcsin x − ∫ |
| dx |
| | √x | | √x√1−x | |
| | dx | |
= 2√x arcsin x − 2∫ |
| = 2√x arcsin x + 2√1−x |
| | √1−x | |
13 lut 21:33
jc: Bez podstawiania nawet prościej.
13 lut 21:34
jc: Mała usterka. Usuń liczbę 2 stojącą przed ostatnią całką! Reszta o.k. Wynik końcowy też.
13 lut 21:36
.: A mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego w tym miejscu
| | arcsin√x | |
∫ |
| dx=2∫(√x)'arcsin x dx |
| | √x | |
prawa strona równania nie wygląda tak?
2∫(
√x)'arcsin
√x dx, co się dzieje z pierwiastkiem w arcsin
13 lut 21:44
jc: Zapomniałem napisać. Dopisz. I oczywiście dalej też ma być.
13 lut 21:54
jc: No to jeszcze raz staranniej.
| | arcsin √x | |
∫ |
| dx = 2∫(√x)' arcsin √x dx |
| | √x | |
= 2
√x arcsin
√x − 2∫
√x(arc sin
√x)' dx
| | 1 | |
= 2√x arcsin √x − 2∫√x |
| dx = |
| | 2√x√1−x | |
| | 1 | |
= 2√x arcsin √x − ∫ |
| dx = = 2√x arcsin √x + 2√1−x |
| | √1−x | |
13 lut 21:58
.: Dziękuje bardzo za pomoc
13 lut 22:32