Ciaglosc funkcji
Arni: Zbadaj ciaglosc funkcji
f(x)= x*sin(1/x) ; x≠0
0 ; x=0
Mam policzyć granice lewo i prawo stronną w 0

A jeśli tak to jak to zrobić
13 lut 13:35
Jerzy:
| | sinx | |
Wykorzystaj: limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
13 lut 13:36
Arni: AA czyli mnożę
| | 1 | | | |
x*sin( |
| ) przez |
| i dostaje |
| | x | | | |
Ale to oznacza że granica lewo i prawo stronna jest taka sama?
13 lut 13:40
Jerzy:
Tak, granica jest taka sama, ale czy funkcja jest ciągła ?
13 lut 13:42
Arni: Wg definicji nie jest bo granica funkcji w tym punkcie nie jest równa f(0)
lim→0 f(x)=1≠0
Chyba coś koło tego
13 lut 13:44
Jerzy:
No oczywiście,że nie jest ciągła, bo wartość funkcji w punkcie x = 0 wynosi 0,
natomiast granica jest rowna 1.
13 lut 13:46
Arni: Tak o to mi chodziło właśnie, dzięki za wyjaśnienie
13 lut 13:49
ABC:
| | 1 | |
panowie, co to za herezje ?  |xsin |
| |≤|x| |
| | x | |
13 lut 14:08
Jerzy:
A gdzie te herezje ?
13 lut 14:10
ABC:
granica równa 1, godz 13:46
13 lut 14:17
Jerzy:
Czyżby limx→0 x*sin(1/x) ≠ 1 ?
13 lut 14:23
Jerzy:
Psiakrew ... jasne ,że nie
13 lut 14:25
ABC:
wyobraź sobie że tak , z szacowania 14:08 ta granica wynosi 0 i funkcja jest ciągła
13 lut 14:25
Jerzy:
Jasne , coś mnie zaćmilo
13 lut 14:25