Sprawdź monotoniczność ciągu
def: Proszę o sprawdzenie poprawności wykonania zadania.
| | 5n | |
Sprawdź monotoniczność ciągu: an = |
| |
| | n! | |
| | an+1 | | 5 | |
Korzystając ze sposobu |
| , po przekształceniach, wynik wynosi |
| |
| | an | | n+1 | |
a więc ciąg jest rosnący.
Czy to poprawny wynik?
13 lut 12:12
Jerzy:
Wynik dobry, ale wniosek kiepski.
13 lut 12:15
def: A jak prawidłowo dla takiego wyniku określić wniosek?
13 lut 12:17
Bleee:
Sprawdzić czy i kiedy ten ułamek jest większy od 1
13 lut 12:18
Jerzy:
Przecież gołym okiem widać,że każdy nastepny wyraz jest mniejszy od poprzedniego
13 lut 12:19
Jerzy:
Do pewnego momentu oczywiście.
13 lut 12:21
Jerzy:
Nie... cały czas maleje. Jeśli przy stałym liczniku mianownik rośnie, to ułamek caly czas
maleje.
13 lut 12:25
def: Łopatologicznie sprawdzając ciąg ten jest większy od 1 dla n=1, n=2 i n=3. A jak to określić
tak bardziej profesjonalnie?
13 lut 12:25
Jerzy:
| | 5 | |
Kuźwa. ....co ja za bzdury wypisuję , przecież nie chodzi tutaj o ciąg an = |
| |
| | n+1 | |
13 lut 12:26
def: Czyli ciąg jest malejący i to koniec zadania i dobre uzasadnienie? Podstawiając po kolei n=1,
n=2 itd widać, że maleje.
13 lut 12:26
Jerzy:
Zrób tak, jak napisał Bleee.
13 lut 12:27
Jerzy:
Nie ! Ja się pomyliłem !
13 lut 12:27
def: Tak, już doczytałem. Łopatologicznie sprawdzając ciąg ten jest większy od 1 dla n=1, n=2 i n=3.
A jak to określić tak bardziej profesjonalnie?
13 lut 12:28
Jerzy:
| 5 | |
| < 1 ⇔ 5 > n + 1 ⇔ n < 4, czyli tylko dla n < 4 ciąg jest rosnacy. |
| n +1 | |
13 lut 12:29
Jerzy:
| 5 | |
| to nie jest ciąg , który badamy. To ja tak zrobilem przez pomyłkę. |
| n+1 | |
13 lut 12:30
def: Rozumiem, bardzo dziękuję.
13 lut 12:31
Jerzy:
12:29
| | 5 | |
Na poczatku oczywiście: |
| > 1 |
| | n + 1 | |
13 lut 12:31
def: Wystarczy sama odpowiedź, że ciąg dla n < 4 jest rosnący, czy musi być uwzględnione w
odpowiedzi kiedy jest malejący?
13 lut 12:35
Jerzy:
Ciąg nie jest monotoniczny, bo dla n < 4 jest rosnący, natomiast dla n > 4 jest malejący.
13 lut 12:37
def: Aaa, w ten sposób

Dziękuję jeszcze raz.
13 lut 12:40